Maket Bıçağı Kullanımı İle İlgili 10 Önemli Tavsiye

Maket Bıçağı Kullanımı İle İlgili 10 Önemli Tavsiye

İş hayatımızda ve günlük hayatımızda maket bıçağını farklı malzeme ve yüzeylerin kesiminde kullanıyoruz. Maket bıçağının daha etkili ve güvenli kullanılabilmesi için dikkat etmemiz gereken basit ama hayati öneme sahip noktalar var. Bu yazımızda sizlere  uygulaması basit ancak kesim kaliteniz ve güvenliğiniz için önemli olan 10 tavsiyede bulunacağız.

1) Kullanmadığınızda Maket Bıçağınızı Kapalı Konumda Tutun.

Kesim işlemleri sırasında açık konumda olan bıçak ucunuzu kesim işleminiz bittikten sonra lütfen tekrar kapalı konuma getiriniz. Açık olan bıçak uçları kazaya sebebiyet verebilir. Bu yüzden işleminiz bittikten sonra bıçak ucunu kontrol etmeyi ve bıçak ucunu tekrar bıçak gövdesi içerisine çekmeyi unutmayın. Eğer bıçak ucunun otomatik olarak gövde içerisine çekilmesini istiyorsanız VIP-TEC güvenlikli maket bıçağı modellerimizden birini kullanabilirsiniz.

 

2) Vücudunuz ve Kesilen Malzeme Arasına Yeterli Mesafe Koyun.

Birçok kaza kesim esnasında vücudun ve diğer elin kesim yapılan yere ve kesilen malzemeye çok yakın olmasından kaynaklanıyor. Bu yüzden kesim işlemine başlarken kesim ortamı ile vücudunuz arasına gereken mesafeyi koymanız istenmeyen kazaları ortadan kaldıracaktır. Özelikle düz uzun kesimlerinizde diğer elinizi ve vücudunuzu gereken mesafede tutmak sizi olası tehlikelerden koruyacaktır. Ayrıca kesim işleminizi vücudunuza parelel şekilde yapmanız güvenli kesim için oldukça önemlidir.

 

3) Kesim Sırasında Konuşmaktan ve Başka Yönlere Bakmaktan Sakının

Kesim sırasında kesim işlemine odaklanmanız önemli. Dikkat gerektiren bir iş olduğu için kesim sırasında sadece kesim işlemine odaklanılmalı ve dikkati dağıtacak konuşmalardan yada başka yöne bakmaktan uzak durulmalıdır. Böylece kesim sırasında kontrolü elinizde tutabilir ve olası kazalardan ve kesiklerden korunabilirsiniz.

 

4) Kesim İşleminizi Sabit Zemin Üzerinde Yapın.

 

Kesim işleminizi yaparken kesilecek malzemeyi sabit bir zemin üzerine yerleştirmeye özen gösterin. Böylece kesilen ürünün kayması devrilmesi gibi olası kazalardan kaynaklanacak kesiklerden kendinizi koruyabilirsiniz. Sabitlenmiş zeminler üzerinde yapılacak kesimler kesim kalitesi ve güvenliğiniz için çok daha doğru olacaktır

 

5) Kesiklere Karşı Dirençli Eldiven Kullanın

Herhangi bir sıyrık yada kesikten korunmak için lütfen kesiğe dayanıklı elviden kullanın. Eldiven kullanılarak yapılan kesimler herhangi  bir kaza olması durumunda ellerinizi kesik ve sıyrıklardan korucaktır. Alınan her tedbirde olduğu gibi eldiven giymek de size daha güvenli bir kesim deneyimi sunacaktır.

 

6) Bıçağın Durumunu Sık Sık Kontrol Edin.

Kesim işlemi yaptıkça bıçak ucunuz körelecek yada paslanacaktır. Körelen bıçak ucu ile kesim yapmak daha fazla kuvvet uygulamanıza ve yorulmanıza yol açacaktır. Fazla kuvvet uygulamak aynı zamanda güvenlik açısından da problemler doğurabilmektedir. Ani kuvvet uygulanmasından kaynaklı bıçak elinizden kayabilir veya kesilen nesneye zarar verebilir. Bu yüzden bıçağın durumu sık sık kontrol edilmeli gereken durumlarda bıçak ucu kırılmalı yada yenisi ile değiştirilmelir. Bıçak ucunun kırılmasını yada değiştirilmesini görmek için lütfen tıklayın.

 

7)Maket Bıçağınızı Amacı Dışında Kullanmayın.

Maket bıçağını amacı dışında kullanmak kazalara sebebiyet verebilmektedir.  Bu yüzden maket bıçağının kazıyıcı, tornavida, iskarpela yada mutfak bıçağı olarak kullanılmaması gerekmektedir.  Maket bıçağının sadece amacına uygun kesim işlerinde kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

 

8) Maket Bıçağı Ucunu Kırarken Pense Eldiven ve Gözlük Kullanın.

Maket bıçağı farklı kesim işleminde kullanılmasına rağmen birçok insan bıçak ucunun doğru şekilde nasıl kırılması gerektiğini bilmiyor. Maket bıçağı ucunu kırarken pense kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece maket bıçağı ucunu sıkıca kavrayıp kontrollü kuvvet uygulayarak güvenli bir şekilde kırabilirsiniz. Yine kırma işlemi esnasında kesiklere direçli eidiven giymek ve gözlük kullanmak daha güvenli bir kırma işlemi yapmanızı sağlayacaktır.

 

9) Körelmiş İç Bıçaklları ve Kırılan Bıçak Uçlarını Delinmeye Dayanıklı Kutularda Saklayın.

Hepimizin bildiği gibi maket bıçakları kesici aletlerdir. Eğer bıçak uçlarını doğru şekilde muhafaza etmezsek yaralanmalara sebebiyet verebilir. Bu yüzden körelmiş iç bıçakları ve kırılmış bıçak uçlarını delinmeye karşı dirençli kutularda muhafaza etmeliyiz.

 

10) Doğru Maket Bıçağını Seçtiğinize Emin Olun

Bazı kesim işlemleri ağır kesim maket bıçakları gerektirirken bazıları normal yada hassas kesim maket bıçakları gerektirebilir. Bu yüzden kesim amacına en uygun olan maket bıçağını seçmek hem kesim işleminizi kolaylaştıracak hem de daha güvenli bir kesim deneyimi sunacaktır. Kesim işleminize en uygun maket bıçağını öğrenmek için lütfen bizimle iletişime geçiniz.