Maket Bıçağının Yanlış Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Maket Bıçağının Yanlış Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 

Hepimizin bildiği gibi maket bıçağı birçok profesyonel kesim işlemini gerçekleştirebileceğimiz kesici el aletidir. Maket bıçağı doğru kulanım ile kesim işlemlerimizi kolay ve güvenli bir şekilde yapmamızı sağlar. Ancak yanlış kullanıldıklarında kazalara sebebiyet verebilirler. Bu yazımızda sizlerle maket bıçağı kullanımında yapılan yanlışları ve maket bıçağı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatacağız.

Maket Bıçağının Yanlış Kullanımı

1) Bıçağı vücuda paralel çekmek yerine vücuda doğru çekmek. Kesim sırasında vücuda doğru çekilen maket bıçağının kazaya sebebiyet verme ihtimali artacaktır.

2) Paslanmış maket bıçağı ucu ile çalışmaya devam etmek. Paslanan bıçak ucu daha fazla kuvvet gerektirecektir. Bıçağa orantısız fazla kuvvet uygulamak kazaya sebebiyet verebilmektedir

3) Maket bıçağının kapasitesinden daha büyük kesim işlemlerini yapmaya çalışmak. Zorlu kesim işlemleri için küçük boyutlu bir maket bıçağı kullanırsanız bıçak bu kesim yükünü kaldıramayacaktır. Bu durumda maket bıçağının kazaya sebebiyet verme ihtimali artacaktır.

4) Maket bıçağını bıçak ucu açık şekilde muhafaza etmek. Bıçak ucu açık şekilde muhafaza edilen maket bıçağı herhangi bir kazaya sebebiyet verebilmektedir. Dikkatsizce dokunulduğunda ya da kavradığında bıçak ucu açık bırakılan maket bıçağı daha tehlikeli olacaktır.

5) Kişisel koruyucu ekipman kullanmamak. Kesim işlemlerinde kişisel koruyucu ekipman kullanılmadığında maket bıçağının kazaya sebep olma ihtimali artacaktır.

6) Kullanmadan önce maket bıçağını kontrol etmeyi unutmak. Kesim işlemine başlamadan önce maket bıçağının durumu ve bıçak ucunun durumu kontrol edilmeli. Kazaya sebebiyet verecek herhangi bir unsur varsa ortadan kaldırılmalı.

7) Kesim yapılan zemini kontrol etmemek. Kesimini yapacağımız malzemeyi ve zemini kontrol etmeden kesmeye kalkıştığımızda zeminde bulunan herhangi bir malzeme, zeminin sallanması ya da kaygan olması kesim sırasında kazaya sebebiyet verebilir.

8) Maket bıçağını farklı amaçlarda kullanmak. Maket bıçağını kazıyıcı, tornavida ve diğer el aletlerinin yerine kullanmak olası kaza riskini artıracaktır.

 

Maket Bıçağı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1) Bıçak ucunuzun keskin olduğundan emin olun. Keskin bıçak ucu paslanmış ya da deforme olmuş bıçak ucuna göre çok daha güvenli olacaktır.

2) Kesim yaparken kesiğe dirençli eldiven kullanın. Kesiğe dirençli eldiven herhangi bir kaza durumunda ellerinizi kesikten koruyacaktır

3) Riskli kesimler için güvenlikli maket bıçağı modellerini kullanın. Güvenlikli maket bıçağı parmağınızı bıçak sürgüsünden çektiğinizde bıçak ucunun otomatik olarak  bıçak gövdesi içerisine tekrar sokacaktır.

4) Maket bıçağını kullanmadan önce bıçak ucunun doğru yerleştirildiğine emin olun.

5) Ellerinizi ve kollarınızı kesim alanından olabildiğince uzak tutun.

6) Maket bıçağına gereğinden fazla kuvvet uygulamayın

7) Bıçak ucunu değiştirirken üretici firmanın talimatlarına uyun.

8) Körelmiş ve kırılmış bıçak uçlarını delinmeye dayanıklı kutularda muhafaza edin.

9) Kesim sırasında koruyucu gözlük kullanın. Kesim sırasında bıçak ucu istenmeyen şekilde kırılır ve etrafa sıçrarsa gözlük gözlerinizi olası kazalardan koruyacaktır.